Лекари от Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология премахнаха тумор от бъбрека на жена с тежко затлъстяване. 63-годишната пациентка е спасена чрез лапароскопска операция, която е била единственият шанс за лечение заради съпътстващите й усложнения. 

 

Жената, която страда от тежка форма на затлъстяване, е постъпила в болницата с тегло 125 кг., при ръст от 150 см. Също така е претърпяла две предхождащи операции за перитонит. 


 

Извършването на отворена операция за отстраняване на тумора на левия на пациентката е било доста рисковано. Затова специалистите са пристъпили към лапароскопска процедура.


„Интервенцията продължи три часа, при нея премахнахме левия бъбрек, на който имаше тумор, голям около 10 см.“, обясни д-р Владислав Янков, главен асистент в Клиниката по обща и коремна хирургия. 

 

Лекарите са направили парааортална дисекция, за да отстранят лифните възли. 

 

От УСБАЛО съобщиха, че жената е изписана от болницата в добро състояние.

 

Ракът на бъбрека е сравнително рядко и коварно заболяване. При него обикновено няма симптоми и затова се открива в по-късен стадий. В случаите, когато се появяват такива, това са кръв в урината и болка. Най-сигурният начин за ранното откриване на диагнозата са редовните профилактични прегледи при уролог.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Тютюнопушенето, работа с анилин, азбест, свръх прием на аналгетици, поликистоза с бъбречна недостатъчност и балканска нефропатия (хронично интерстициално възпаление на бъбречния паренхим), са основните рискови фактори за образуването на тумори в бъбреците. 

 

Лечението на рака на бъбрека е главно оперативно. Лекарите могат да изберат радикална операция (премахване на целия бъбрек) или органосъхраняваща в зависимост от стадия на туморния процес.


Химио- и лъчетерапията при това онкологично заболяване са неефективни.