Отстраниха 35-сантиметров тумор от рамото на пациент. Премахването на доброкачествения липом, причинен от нарастваща мастна тъкан, е осъществено в УМБАЛ Бургас. 

 

Липомите се оперират в начални стадии, като образование с подобни размери се среща рядко, коментират от болницата. „Беше започнал да притиска съдовете, да води до болки и дискомфорт у пациента. Ако не беше премахнат, можеше да се стигне до сериозни усложнения, дори до ампутация“, обясни д-р Борислав Тръпчев, старши лекар в Клиниката по съдова хирургия, който извършил операцията заедно с д-р Стойчо Шишков. 


 

64-годишният Никола Желев, на който е отстранено образованието, живее в  Дома за възрастни хора в поморийското село Горица. След преглед от лекаря в дома бил насочен за операция в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. „За първи път го усетих преди около две години – беше малко мастно топче. Оттогава започна да нараства. Сега се чувствам добре, благодаря на лекарите за операцията и грижите“, споделя пациентът. 

 

Периодът между 30 и 50-годишна възраст е най-рисков за развитието на липом. Доброкачественото образование се среща по-често при жени, отколкото при мъже. Той може да бъде открит в кожата, подкожни тъкани, между мускули, при бъбреците, белите дробове, при мозъчни обвивки, до сърцето, в чревния тракт, в костите.

 

NEWS_MORE_BOX


Най-опасни са бавнборазвиващите се липоми в съседство с панкреаса и бъбреците, които могат да прерастнат в злокачествени тумори. Отстраняването на липом става амбулаторно, с местна упойка, като се поема от Националната здравноосигурителна каса. 

 

Клиниката по съдова хирургия, в която е извършена интервенцията, отчита ръст на пациентите за последните три години. През 2017 г. броят им е бил с около 100 повече от предходната– 1636.