На изключително рядък и рекорден като размери случай на карцином на яйчника се натъкнаха лекарите от най-голямата в страната акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. След сложна, няколкочасова интервенция медиците вадят от тялото на 65-годишна пациентка 55-килограмов тумор, прирастнал към предната коремна стена на жената. Формацията е растяла бавно в последните 8 години, но едва в последните няколко състоянието на пациентката се влошава и пречи на всекидневните ѝ занимания.


65-годишната пациентка е доведена от близките ѝ за преглед в „Майчин дом“ без болки, но със силно подут корем, който затруднява свободното ѝ придвижване. Споделила, че е забелязала първите промени още през 2010 г., но в последните няколко години коремът ѝ нараства значително. След прегледа се установява, че проблемите са предизвикани от гигантска туморна формация. Спешно е формиран екип, воден от д-р Алън Начев и включващ д-р Весела Карамишева, д-р Светослав Йоров и д-р Николай Гешев, които се заемат с операция по отстраняване на туморното образувание.


По време на оперативната консултация екипът заключва, че това е карцином на яйчника. При сложната интервенция екипът на д-р Начев извежда от тялото на пациентката над 48 литра течност и отстранява изцяло туморната формация, като хистологичните резултати показват, че става въпрос за злокачествено раково образувание. Постоперативният период, продължил две седмици, също се оказва тежък за наблюдаващия екип и пациентката, тъй като огромният размер на тумора е предизвикал промяна в наляганията в организма и са приложени редица реаниматорни мероприятия с изключителна сложност от екипа на професор Силви Георгиев – завеждащ реанимацията на „Майчин дом“, които буквално спасяват и връщат към живота 65-годишната жена.„Този случай е изключително рядък и рекорден за територията на България. Поне ние не можахме да открием подобен казус в литературна и интернет справка, с изключение на един сходен в Бразилия и един в Нигерия“, споделя директорът на болницата проф. д-р Иван Костов. От всички ракови заболявания, ракът на яйчниците е сред често срещаните, но благодарение на добрата диагностика в последните години е почти невъзможно да попаднеш на случай на такъв растеж, допълват от болницата.