Лекари от Военномедицинска академия отстраниха тумор с диаметър 20 см от шията на 62-годишен мъж. Сложната интервенция е извършена от екип на „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия”, начело с проф. Венцислав Цветков, съобщиха от пресцентъра на болницата. 
 
Образуванието, което е с давност 20 месеца, се намирало в областта на дясната паротидна жлеза и шията. От няколко месеца било болезнено и ограничавало движението на главата на пациента.  
 
Операцията на лекарите е извършена изключително прецизно и деликатно, поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв, сложната анатомия на областта и наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора.
 
Образуванието е успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина, съобщиха от ВМА и уточниха, че интервенцията криела риск за пациента заради придружаващите  му заболявания, размера на тумора и неговата локализация. 
NEWS_MORE_BOX
 
Случаят е пример за дългогодишно подценяване на заболяването, което води до извършването на голяма и високорискова оперативна интервенция, коментират УНГ-специалистите на болницата. И препоръчват на пациентите да потърсят консултация със специалист, ако открият каквото и да било образувание или изменение в областта на главата и шията.
 
По-рано лекари от Военномедицинска академия извадиха извадиха 50-сантиметров тумор. Образуванието тежало 3 килограма и се намирало в крака на 71-годишен мъж. Сложната операция е извършена от екип на Клиниката по „Ортопедия и травматология” (доц. Неделчо Цачев, д-р Никола Хариско) и съдовият хирург д-р Милан Цеков. Благодарение на адекватната им намеса не се наложила ампутация на крака на пациента.