Лекарите от СБАЛАГ “Майчин дом” отстраниха близо 17-килограмов злокачествен тумор от коремната кухина на пациентка. 47-годишната жена, която е от Самоков, вече е в стабилно състояние. Няма опасност за живота й. 

 

Заради размерите на тумора, доц. д-р Божидар Славчев, д-р Светлозар Славов и д-р Наталия Петракиева, които извършили операцията, действали много прецизно. Лекарите предполагат, че дълго време пациентката е имала оплаквания за подуване и болки в корема. 
Вероятно дълго време пациентката е била с оплаквания от постепенно подуване на корема и неопределени болки. “Туморът на пациентката днес също беше злокачествен, макар и с начална трансформация, която обаче открихме чак след разрязване на кистата. Това води до положителна прогноза за пациентката, щом по повърхността образуванието нямаше пробив на злокачествените трансформации”, разказва д-р Славов след операцията.


 

Злокачествените тумори имат тенденция за бърз растеж и инфилтрация на съседни тъкани и органи, както и за метастазиране в далечни тъкани и органи. Такъв вид тумор е потенциално смъртоносен, затова е нужно веднага да бъде остранен. След това специалистите могат да поставят окончателна диагноза. 

NEWS_MORE_BOX

 

Лекарите са направили пълна хистеректомия, за да ограничат шанса за развитието на други тумори. “Подобни образования могат да се развият толкова много, ако не обърнеш внимание. Голяма част от жените с овариални тумори мислят, че напълняват и затова им е тежко и не се консултират с лекар навреме”, обяснява д-р Славов.
 
“Туморните формации в корема могат да се видят при профилактичен гинекологичен преглед. Понякога не може да се определи точко от къде е тръгнал, ако е много голям, но определено се вижда наличието му и се преминава към отстраняване, което може да спаси живота на пациентките“, допълни още той.