Извънредна информационна телефонна линия за въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV, разкрива Министерство на здравеопазването. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, от 8.30 до 17 часа, информация на всеки ще дава лекар-епидемиолог.


Причина да бъде открита телефонната линия са зачестилите запитвания на граждани и организации относно новия коронавирус: симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от Китай,  пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус 2019-nCoV.


Puls.bg припомня, че у нас вече работи оперативна работна група, в която са включени всички компетентни институции – Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“ и други.
Преди седмици Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции разпространи указания до всички лечебни заведения как да се реагира в случаи на съмнение за пациент с коронавирус. Създаден е и механизъм на координация между лечебните заведения с инфекциозни структури и Инфекциозна болница – София“.Разпространението на китайския коронавирус продължава. Световните агенции съобщиха тревожната новина, че 103-ма души са починали само за един ден в огнището на заразата – китайската провинция Хубей. Така жертвите на вируса вече са повече от 1000. В същото време епидемиолозите отчитат, че броят на новите инфекции е намалял с 20% от предишния ден.


Потвърдените случаи в Китай на заболели от новия щам на коронавирус е над 42 000. Състоянието на повече от 7000 души се оценява като тежко. Излекуваните са близо 4000, уточнява и Bulgaria ON AIR.

 

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че новият вирус представлява глобална заплаха, потенциално по-голяма от тероризма. „Светът трябва да се събуди и да смята този вирус за обществен враг номер едно“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави, че ваксината срещу новия вирус ще е готова чак след 18 месеца.


Днес, в Женева се провежда и глобална научна конференция с близо 400 участници, която има за цел да ускори разработването на лекарства и ваксини срещу коронавирус.