Отрицателни са резултатите от пробите на китайския гражданин, който почина в Банско. "Той не е носител на коронавируса". Това съобщи на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев в университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Той е в Морската столица, за да открие нова модерна гама камера в Клиниката по нуклеарна медицина на стойност 1,5 млн. лв.

 

Последните няколко години починалият е живял във Великобритания, като последното му пребиваване в Китай е през 2018 г. Институциите у нас имат данни, че в миналото мъжът е прекарал инфаркт, а у нас той е дошъл на почивка. По данни на хотела, в който е бил туристът, същият ден той е бил няколко часа в спортния център, а после и в сауната на комплекса, което може да се оцени като рисково поведение при хора със сърдечносъдови заболявания.


 

„Предварителните данни от извършената в многопрофилната болница в Благоевград аутопсия показват прекаран втори инфаркт. Окончателният протокол ще бъде факт в рамките на днешния ден и едва тогава ще можем да бъдем категорични за причината за смъртта“, уточни още Ананиев.

 

Относно подготвеността и капацитета на страната ни да реагира при евентуален внос на коронавирус у нас министърът посочи, че в България вече е създадена необходимата организация. Налице е координация между всички институции, имащи отношение към коронавирус COVID-19, в това число здравните власти, Националната референтна лаборатория към Националния център за заразни и паразитни болести, Министерството на вътрешните работи, респективно Главна дирекция „Гранична полиция“ и Министерството на външните работи. Определени са лечебните заведения, които трябва да приемат пациенти със съмнение или такива с потвърдено носителство на коронавирус COVID-19. На медицинските лица са осигурени необходимите лични предпазни средства – маски, ръкавици и специализирано медицинско облекло.

 

Ежедневно Министерството на здравеопазването получава информация за всички граждани, които пристигат у нас от райони с потвърдени случаи на новия коронавирус COVID-19. Към всички тях българските власти подхождат с особено внимание. За целта на летищата в България се извършват засилен термокамерен контрол, анкетиране за симптоматика на коронавируса и, при необходимост, даване на препоръки за по-нататъшно поведение.

 

При съмнение за COVID-19 съответният пътник бива хоспитализиран в лечебно заведение с инфекциозна структура, съгласно указанията на здравното министерство. При гражданите без симптоми се извършва доброволна домашна карантина под наблюдението или на общопрактикуващ лекар, или на съответната Регионална здравна инспекция (РЗИ), или на конкретна общност, каквато е практиката с китайските граждани.


Италия – само в краен случай

Часове след като стана ясно, че новия коронавирус е отнел живота на трима души в Северна Италия, а болните са вече 152-ма, от Министерство на външните работи изпратиха препоръки да се пътува в страната на "ботуша" само в краен случай в районите, където е установена зараза - северните области Пиемонте, Ломбардия и Венето. На остров Иския също няма да приемат туристи. Указът за специалните мерки на правителството обхваща 14 дни.  

 

Българските власти препоръчват още на българите в Италия да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.


В същото време, предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5:  Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. Към момента няма данни за заразени с коронавивуса „Ковид-19“ (COVID-19) български граждани в Китай и в Италия.


В посолството ни в Рим и в Генералното ни консулство в Милано не са получавани сигнали за заболели българи или сигнали от наши сънародници за съдействие във връзка с ограниченията в рамките на карантината в някои градове. На спешния телефон на Генералното ни консулство в Милано са постъпили две обаждания от наши сънародници с молба за препоръки.


По данни на Италианския статистически институт в област Ломбардия живеят 10 046 българи, в област Венето -  2312, в област Пиемонте – 3071, в град Милано са регистрирани 5 241 български граждани, а в община Лоди - 313 българи.


Посолството ни в Рим и Милано са в готовност да оказват съдействие на сънародниците ни при необходимост. 

 

Повече по темата може да проследите във видео материала...