Подписаха договорат за безвъзмездна финансова помощ за модернизация на Спешната помощ у нас. 163,5 милиона лева е сумата, за която си стиснаха ръцете министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник-регионалният министър и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ Деница Николова.


Проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ по „Регионална здравна инфраструктура“ и предвижда да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура. Част от парите ще бъдат използвани за обновяването на 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.


С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ и подобряване значително качеството на здравната услуга, подчертаха участниците в събитието.На срещата в регионалното министерство министър Ананиев подчерта, че новата стъпка ще повиши ефективността на спешната помощ и качеството на медицинската дейност при спешни случаи. По думите му проектът ще приближи българските граждани с 237 точки в страната, където ще бъдат разположени органите на спешната помощ, а до края на годината се очакват първите 280 линейки. „Приключи обществената поръчка, имаме вече класиран победител. Надявам се още утре, понеже имаме среща с победителя, да сключим договор“, допълни Ананиев.


„Във финална готовност сме за подготовката на обществената поръчка, свързана с офис оборудването, закупуването на компютри, принтери, многофункционален инструментариум, който е необходим на съответните спешни медицински центрове“, коментира здравният министър, цитиран от Агенция „Фокус“.


Припомняме, че през юни правителството одобри и допълнителни 19 660 000 лв. за увеличаване на възнагражденията на персонала в центровете за спешна медицинска помощ и осигуряване на финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ, финансирани по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.