Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е издал нова заповед, с която лечението в болница вече не е задължително, ако за пациент над 60 години или с придружаващи хронични заболявания, е заразен с COVID-19.


В предишна своя заповед от 14 май министър Ананиев разпореждаше задължителен болничен престой без значение от състоянието на заразения.
В заповедта от вчера обаче пише, че болничното лечение е „по преценка на лекар“ и е „в зависимост от клиничното протичане на заболяването“.


Вчера няколко адвокати, сред които адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, поискаха от Върховния административен съд да отмени заповедта на министър Ананиев за задължително болнично лечение за хора над 60 години и на такива с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, ако имат COVID - 19.За проблема адвокат Шаркова сигнализира още преди седмица. В публичния си профил в социалната мрежа тя обясни, че в Закона за здравето е посочено, че задължителната изолация и болнично лечение на лица, които са заразоносители и болни от конкренти заболявания, посочени в ал. 1 (вкл. и COVID - 19) се извършва с предписание на директора на Регионазните здравни инспекции (РЗИ) по предложение на лекаря, насочил лицето за хоспитализация. Не е предвидена възможност Министерство на здравеопазването да въвежда със заповед критерии, които да налагат ултимативно хоспитализирането на пациента и неговото болнично лечение. Не пише и че при преценката си лекарят следва да се ръководи от някакви задължителни критерии, посочени в заповед на Министерство на здравеопазването.


„Ето защо тази заповед е нищожна, а част от въведените критерии са дискриминационни и крият рискове за пациентите (например безсимптомен пациент на възраст над 60 години да престои над 28 дни в болница и така да е подложен на риск от заразяване с ВБИ например). Отделно, международните стандарти предвиждат, че когато някой е лишен от свобода, се изисква задължителен съдебен контрол и то не последващ, а докато трае засягането на тези права. Такава възможност в чл. 61 не е предвидена и никога не е била предвиждана. Това са отнася и за принудителното лечение, което засяга сериозно правото на личен живот.


Добре е все пак, че COVID - 19 направи обществеността по-чувствителна по темите за засягането на човешките права и съответствието на законите с конституцията. Защото тези проблеми не са от вчера, видно от редакцията на текста преди 13 май“, пише адвокат Шаркова.

 

Може да се запознаете с пълния текст на заповедта