Здравното министерство обмисля носенето на предпазни маски в закрити търговки обекти да отпадне за хората, които са ваксинирани срещу ковид-19.

 

Зам.-министърът на здравепазането д-р Александър Златанов уточни, че става дума за служители на малки търговски обекти и трудови колективи, фитнес зали и фризьорски салони.


 

От Министерството на здравеопазването припомнят, че сертификатът може да бъде верифициран директно чрез системата на НЗИС, на електронен адрес www.his.bg , без да е необходим оторизиран достъп.

 

„Последните данни, които имаме за развитието на пандемията в страната сочат, че заболеваемостта спада до 50 на 100 хил. души население, което нарежда България по този показател на 23-то място в ЕС, и ни дава основания да предприемем действия за облекчаване на изискването за носене на предпазни маски от ваксинирани срещу COVID-19 граждани в някои закрити пространства.“, допълни заместник-министърът на здравеопазването пред медии.

 

Завършената ваксинация ще се удостоверява чрез сертификат, какъвто у нас вече се издава на всеки имунизиран гражданин.

 

Новите правила ще позволят на имунизираните при работа в определени закрити пространства да не носят маска, защото според все повече научни данни хората с ваксина не предават инфекцията.

 

Другата цел на новите правила е да се насърчат повече хора да изберат ваксината като начин да предпазят себе си и близките си от коронавирусна инфекция.

 

Зам.-министър Златанов подчерта, че по конкретните текстове на заповедта все още се дискутира и за категоричност може да се говори след публикуването ѝ на сайта на МЗ.

 

Спазването на новите противоепидемични мерки ще се съблюдава от органите на държавния здравен контрол.

 

Цифровият сертификат за ковид-19 вчера беше одобрен от евродепутатите и от 1 юли ще се въведе във всички страни от Европейския съюз. На този етап 23 държави са технически готови за въвеждането му, а девет от тях, сред които и България, вече го използват.

 

Сертификатите ще могат да бъдат в дигитален формат, както и на хартиен носител, и ще съдържат QR код, който ще дава достъп до съдържащата се в тях информация.