От днес отпада изискването за носене на защитна маска на закрито в малките работни колективи до 7 души. Условието е всички лица в колектива да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

 

В заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е указано, че отпадането на защитните маски ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено и търговско предназначение, предоставящи услуги на гражданите.


 

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза.

 

За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, направен преди не повече от 180 дни, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.

 

Новите условия ще обхванат фитнес центрове, спортни зали, малки заведения, семейни магазини, фризьорски салони, езикови центрове и други малки трудови колективи с до 7 служители.

 

Новите случаи на коронавирус у нас продължават да намаляват. За последното денонощие те са 161, което се равнява на около 1% от направените 13 200 теста.

 

В болница се лекуват близо 2100 души с коронавирусна инфекция, а 241 от тях са в интензивно отделение.

 

С напълно завършен ваксинационен курс са 713 хил. души, а общо поставените досега ваксини срещу ковид-19 у нас са над 1,6 млн.

 

България продължава да бъде страната с най-слаб ваксинационен обхват в Европейския съюз. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията делът на напълно ваксинираните у нас е 12% в сравнение със средно 27% за страните от Съюза.

 

Данните показват още, че първа ваксина срещу ковид-19 имат 15% от българите в сравнение с 46% в Гърция, 28% в Румъния и 55% от населението на Германия.