Вече няма да се подписва декларация за информирано съгласие преди поставяне на ваксина срещу Covid-19. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща пред Министерството на здравеопазването.

 

„Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване”, каза той.


 

Преди дни директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) Андреа Аммон е потвърдила, че няма изискване за подписване за такова съгласие.

 

Това становище преди време бе подкрепено и от председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. 

 

На брифинга пред Министерство на здравеопазването д-р Кацаров още съобщи, че от 23 ноември, 2021 г. (вторник) ще бъде пусната открита телефонна линия за получаване на медицинска информация от лекари от Медицински университет - София. 

 

Той уточни, че лекарите ще отговарят на въпроси само от медицинско естество без организационни и административни. 

 

Ще се издава сертификат и след повторно преболедуване на Covid-19, докладва още здравният министър. Той отново ще се издава през портала на Националната здравно-информационна система, като условието е да са преминали минимум 90 дни от първата регистрирана инфекция. 

 

В този случай се смята, че пациентът е с повторна вирусна инфекция. По думите на д-р Кацаров това решение е съгласувано с епидемиолога проф. Мира Кожухарова. 

 

Министърът на здравеопазването коментира и предизборния президентски. Той отрече твърденията на кандидата, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков, че лекарите не получават парите си и в болниците няма помощ за тях. 

 

„Гледах вчера президентския дебат. Огорчих се от казаното от проф. Анастас Герджиков, защото то не отговаря на истината. Той каза, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите. Това не е вярно. Всички средства са изплатени на лечебните заведения до стотинка”, каза здравният министър.

 

Д-р Кацаров категорично заяви, че още на 1 септември има заповед за забрана на износа на лекарства, които се използват за лечение на Covid-19

 

Той припомни, че средствата за лекарите на първа линия са увеличени от 1 000 лв. на 1 200 лв., цената на една клинична пътека от 1 200 лв. на 1 400 лв. Д-р Кацаров спомена, че в рамките на другата седмица в Министерски съвет ще се обсъди отпускането и на допълнителни средства, които да бъдат изплатени на лечебните заведения, които предлагат помощ на първата линия на заразата. 

 

Относно най-учениците, здравният министър обясни, че здравното министерство е предоставило 900 000 щадящи теста на Министерство на образованието и науката. Според думите на д-р Кацаров към момента от тях са използвани между 50 и 60 хиляди броя. Тече процедура за обществена поръчка, която трябва да осигури още 1 милион теста в рамките на следващата седмица.

 

Министърът съобщи, че валидното правило в действащата заповед гласи, че в областите, в които заболеваемостта на учениците е под 250 000, може да се върнат в класните стаи не на ротационен принцип. 

 

С мерките за наличие на “зелен сертификат” би трябвало да продължава да се подобрява епидемичната обстановка в страната, надяват се от здравното ведомство. 

 

За момента не се налага включване на механизма за гражданска защита на Европейския съюз, заключи д-р Кацаров.