Зелените коридори за свободна ваксинация срещу Ковид-19 отново работят от днес, но под условие. В пунктовете в някои от големите столични болници тече имунизация, ако няма чакащи от първите четири фази на ваксинационния план и при наличието на достатъчно ваксини.

 

На локално ниво всяко лечебно заведение ще решава дали да осигури "зелен коридор" според наличните дози ваксини. На места Ковид ваксините са изчерпани и пунктовете временно не работят, предава БНР.


 

От тази сутрин работи пунктът пред Александровска болница, а след 13:00 ч. заработи и пунктът за ваксиниране пред "Пирогов".

 

Зеленият коридор във Военномедицинска академия обаче остава временно затворен поради изчерпване на наличните ваксини.

 

Денонощният пункт пред болница "Света Анна" също затвори до получаване на нови доставки от ваксините. Мобилен екип от лечебното заведение утре ще имунизира желаещите в софийското село Габер.

 

Възобновяването на зелените коридори за ваксиниране стана възможно след пристигането на над 71 000 дози от ваксината на AstraZeneca през последните два дни.

 

При налични достатъчно количества ваксини срещу Ковид-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, ще се имунизират и хора, които не попадат в приоритетните групи.

 

Заради забавяне на доставките на заявените дози от ваксината на AstraZeneca, ваксинацията на лица извън приоритетните групи беше временно преустановена на 25-ти февруари.

 

Фармацевтичната компания Pfizer ще достави 105 300 ваксини до края на март, а Moderna ще увеличи своите доставки за този месец от 38 400 на 85 200 дози.

 

От днес отпадна още една част от противоепидемичните мерки, въведени в края на ноември 2020 г., въпреки че расте броят на пациентите с Ковид-19, които се лекуват в болница.

 

В болница се лекуват 4744 души с Ковид, от които 394 в интензивно отделение.

 

Досега у нас са поставени над 212 000 ваксини срещу коронавирусна инфекция. 

 

Здравното министерство съобщи миналата седмица, че сертификат за имунизация ще се издава, след като бъде приложена и втората доза от ваксината.

 

Всеки, който има квалифициран електронен подпис (КЕП), може да го намери в пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg чрез меню „Аз и моето семейство“. Сертификатът може да се разпечата от раздел „Имунизации“.

 

Хората без електронен подпис могат да получат своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.