Лекари, родители и архитекти излязоха с отворено писмо до институциите в страната с настояване да спре обществената поръчка за изграждане на национална детска болница. Те искат Министерството на здравеопазването да спре поръчката, защото тя не гарантира строителството на качествена, безопасна и отговаряща на съвременните разбирания детска болница.


Писмото идва веднага след като здравният министър Кирил Ананиев обяви от парламентарната трибуна, че до средата на месец януари се очаква поредната комисия да финализира работата си и да предложи участник, който да бъде избран за изпълнител за изграждането на Националната многопрофилна детска болница. Мястото, определено за проекта остава  недовършеното 30 години скеле в двора на Александровска болница.


„Министър Кирил Ананиев е казал, че отварянето на обществената поръчка ще стане след новогодишните празници. Смятам, че Министерство на здравеопазването трябва да си даде време за размисъл“, каза пред БНР д-р Бояна Петкова, която е част от инициативната група зад писмото. Тя уточни, че трябва да се слушат експертите, които казват, че изграждането на чисто нова болница ще отнеме горе-долу същото време, колкото дострояването на скелето, защото то трябва да бъде обследвано дали е годно и ако е - трябва да бъде укрепено.Д-р Петкова е категорична, че изграждането на изцяло нова болница няма да бъде и по-скъпо в сравнение със строеж върху 30-годишното скеле. Затова продължава и събирането на обществена подкрепа за отвореното писмо, с което искат спиране на обществената поръчка за строеж на национална детска болница.


Единствените, които засега изразяват подкрепа към проекта за изграждането на бъдещата педиатрия са пациентски организации „Заедно с теб“. „След проведени редица разговори с експерти по проектиране, строителство, лекари и администрация на Министерство на здравеопазването считаме, че решението е правилно и така ще се осигури бързо, организирано и качествено лечението на децата ни“, пишат те.


От „Заедно с теб“ защитават позицията, че конструкцията е напълно завършена и има нужда само от довършителни работи. Те не приемат и предложението за събаряне на наличния строеж защото ще отнеме много време и ще струва много на държавата.