Пореден ден Националната информационна система отчита повишен брой на новозаразените с коронавирус у нас. Новодиагностицираните за последното денонощие са 161 при направен 3155 PCR теста. София отново е с най-много нови болни с COVID-19, но добрата новина, че днес няма регистрирани смъртни случаи.


Разпределението по области е Благоевград - 5; Бургас - 8; Варна - 15; Велико Търново - 15; Кърджали - 2; Кюстендил - 12; Ловеч - 2; Монтана - 2; Пазарджик - 6; Перник - 1; Плевен - 2; Пловдив - 8; Разград - 2; Сливен - 6; Смолян - 6; София област - 13; София град - 49; Стара Загора - 4; Хасково - 1; Шумен - 2.


Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по областите, а в София разпространението е дифузно, съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му ако отново има пик на болестта, то той ще е през октомври месец.„Ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции“, посочи професорът.


До момента общия брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас е 5315. Активните случаи са 2281. Излекуваните са 2802, 80 от които са регистрирани през последното денонощие. Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 443-ма. От тях 31 се намират в интензивни структури.


Според Националната информационна система у нас са потвърдени 424 случая на COVID-19 при медицински служители. Нови 6 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 1 от тях е установен при лекар, 3 - при медицински сестри и 2 - при санитари.
Починалите, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 232.


Проф. Кантарджиев също потвърди твърденията на други специалисти от последните дни, че 70-80% от случаите на заболели с COVID-19 у нас са без симптоми, а 10-15 на сто са леки, като при тях болестта минава за една-две седмици. Но препоръча винаги да се търси медицинска помощ, за да не се разпространява заразата сред по-възрастните в семействата.


Експертът отново призова да се спазват препоръчителните и задължителните мерки, като носенето на предпазни маски на закрити места и спазването на дистанция. За работодателите, които все по-често търсят здравните власти за провеждане на PCR тестове на своите служители, той препоръча на първо място да създатат безопасна среда за работа, за да не се стига до масово тестване, както е в момента.