Отново мръсен въздух в София. Новата седмица започва със смущавщи данни за нивата на фините прахови частици в столицата – те са 2-3 пъти над среднодневната норма от 50 микрограма, по данни на общината. „Анализът на вчерашния ден показа превишения от 150 микрограма само на станцията в „Надежда“ и значително по-близки стойности на останалите станции“, заяви Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община пред БНТ. Тя цитира обобщените данни от изминалите 24 ч.


В дните с мръсен въздух, като днешния, от общината призовават гражданите да не използват лични автомобили, а обществен транспорт. Използващите твърдо гориво за битово отопление, да преминат, при възможност, към алтернативно отопление. Столичен инспекторат инициира извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Ще бъдат предприети и проверки на строителните обекти, генериращи емисии.


Ситуацията в последните няколко дни се влоши допълнително и заради гъстата мъгла. През уикенда бяха регистрирани превишения до три пъти над нормата на четири от петте градски станции в София. И въпреки, че предварителните данни за столицата са показвали очаквано завишение на фините прахови частици, от Столична община не са пуснали т.нар. зелен билет за безплатно пътуване в градския транспорт, който е една от мерките за справяне с проблема.



Пред БНТ Лорита Радева каза, че според правилата няма „зелен билет“, тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма.


В същото време обаче над 400-те станции в София на AirSofia.Info, които мерят нивата на фините прахови частици във въздуха, сочат, че в последните няколко дни превишението им е не 2-3 пъти, а от два до 20 пъти за различните райони в града. Най-сериозно е замърсяването в кварталите „Света Троица“, „Подуене“, „Хаджи Димитър“, „Сухата река“, „Левски Г“ и други.