Екипът на Отделението по Акушерство и гинекология в „УМБАЛ-Пловдив“ отново организира Ден на отворените врати. След успешното събитие в края на август, на 27 септември от 12.30 ч. медиците ще очакват пациентите на 3 етаж, пред Родилна зала. 


Бъдещите майки и татковци ще могат да се запознаят с условията в болницата, с реда и необходимите документи за постъпване в лечебното заведение, както и какви са възможностите за обезболяване на раждането. На техните въпроси ще отговарят водещият специалист д-р Семра Халил.  
На срещата през август бъдещите майки ни обсипаха с въпроси за Цезаровото сечение, каза старшата акушерка Любомира Тошева, която винаги участва в Дните на отворените врати. Според нея тази „модна тенденция“ не почива на медицински факти и следователно е редно да отмине.


„Всъщност вече се наблюдава една позитивна тенденция – времето, когато едва ли не всички искаха да раждат със секцио заради страха от болката или от увреждане на детето, остава в миналото. Явно израстваме и успяваме да приемем европейските и световните стандарти, които показват, че Цезаровото сечение не е безопасно нито за майката, нито за плода и трябва да се прилага при строги медицински индикации“, заяви старшата. Д-р Семра Халил пък е старши ординатор в Отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ-Пловдив и ще бъде един от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив. Събитието ни ще се случи за трети път в Града на тепетата на 6 октомври в Международен панаир Пловдив, зала България, където отново ще засегнем важни въпроси от проследяването на бременността, ще се подготвим заедно за раждането и грижите за здравето на нашето дете.


Сред акцентите на форума са още детското емоционалното развитие и семейната психология, както и специален интерактивен панел, в който чрез демонстрация бъдещите родители ще получат ценна практична информация по въпроси, свързани с ежедневната грижа на бебето и малкото дете.


Включили сме и нови тясно специализирани теми, които не сме поставяли дори в големите издания на Форума – за първи път ще поговорим за тазобедрената луксация при бебето и ще повдигнем темата „за“ и „против“ приема на медикаменти през бременността и къде се крие същността на проблема.