Тази сутрин е приета оставката на проф. Николай Петров като министър на здравеопазването от премиера Бойко Борисов. 

 

Едва ли този акт изненадва някого и може да се нарече новина, предвид че подобен развой се коментираше в средите и обществото достатъчно дълго време.


 

Проф. Николай Петров пое креслото на здравното министерство през май с новото правителство, оглавяването от лидера  на ГЕРБ. Преди това ръководеше ВМА близо 3 години.

 

Повод за оставката му са разразилите се дискусии относно две обществени поръчки, които той възлага като директор на ВМА. Изнасянето на тези данни стана при журналистическо разследване на широко популярна национална телевизия, която откри конфликт на интереси. В случая е замесено името на партньора на дъщеря му.

 

За една от поръчките се научава от одит на Военната болница, при който се намират слабости при осъществяването на контрола върху обществените поръчки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Моралът има много страни. За българските граждани - пациенти - морално би било осъществяването на здравната реформа, започнала преди близо 20 години.

 

Ще имаме ли скоро здравен министър? И кой ще дръзне да поеме този явно желан, но трънлив пост?

 

По-същественият въпрос всъщност е управляващите ще дръзнат ли да решават проблемите на здравеопазването в интерес на обществото или само ще сменяме министри?

 

Какво е Вашето мнение? Изразете го в коментарната част... Вашето мнение е важно!