Детската клиника на УМБАЛ „Александровска“ болница е „Педиатрична клиника на годината". Началникът ѝ и национален консултант по педиатрия проф. Пенка Переновска прие отличието на церемонията по раздаването на Годишните награди на Българската педиатрична асоциация. Работата на специалистите от Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ също беше високо оценена от съсловието – изпълнителния директор на болницата проф. Асен Балтов прие с вълнение наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“.

 

„Макар, че не съм педиатър на мен се пада честта да приема тази награда. Национална програма „Детско здраве – Пирогов“ се провежда вече шест години, но през изтеклата година беше изключително активна, благодарение на всички специалисти, които се включиха доброволно е нея. Ние излязохме от границите на „Пирогов“, за да бъдем полезни на нашите колеги от цялата страна“, сподели той. Д-р Асен Меджидиев, основателят на тази програма, допълни: „Изключително съм трогнат!  Тук е моментът да благодаря не само на моите колеги, които участват в програмата, но и на всички педиатри и общопрактикуващи лекари от цялата страна, без които нямаше да можем да осъществим така успешно програмата“.Годишните награди на Българската педиатрична асоциация се провеждат за втори път. Председателят ѝ проф. Владимир Пилософ сподели пред колеги и гости, че макар закъснели отличията са важна подкрепа за всички специалисти, които работят със страст и издигат българската педиатрия на високо ниво. На церемонията в Театро-то в София за цялостен принос бяха отличени проф. Валентина Цанева, проф. Борис Бойкинов и доц. Адриана Анадолийска. 


Наградата в категорията „Моят любим педиатър“, която се връчи по волята на родителския вот, получи д-р Захаринка Гочева, семеен лекар и педиатър в 29 ДКЦ в София. „Благодаря за тази награда. Тя е за всички педиатри и джипита, които 24 часа, 365 дни в годината сме на разположение, вдигаме телефони, разговаряме с родителите кога за дребни, кога за по-сериозни неща... Огромно благодаря за доверието“, сподели д-р Гочева.


За първи път асоциацията връчи отличие за „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“. Тази година това е Гергана Хрисчева от Българско национално радио, „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ за 2018 г. е „Санофи – България“.