Влизането в сила на спорната Наредба Н-18 бе отложено с шест месеца. Така бяха потушени и планираните за днес протести на хотелиери, ресторантьори, търговци и лични лекари, които излязоха с остри критики към документа.


Пред БНР д-р Десислава Толинова, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, отново подчерта, че с Наредба Н-18 се създава бюрократичен хаос. „Отлагането на влизането в сила на наредбата не ни решава проблема, просто го отлага с шест месеца“, посочи тя.


Основният проблем, който Наредбата създава по отношение на личните лекари е свързана с медицинската програма, с която се регистрират прегледите на пациентите. „Програма, която регистрира базата медицински данни и отчита нашата дейност като лекари се приравнява към софтуер, който управлява продажби. Което просто няма как да се случи, не е рационално. И това довежда до изкривяване на нашата работа, на практика до пълен блокаж“, отбеляза д-р Толинова.По думите ѝ лекарят е принуден да мисли дали часът на касовата бележка ще съвпадне с часа на амбулаторния лист и дали е минало регламентираното време. „Отделно, когато влезе здравно неосигурен пациент, той не може да бъде обслужен през медицинската програма за въвеждане в базата на медицински данни на пациента. Трябва да напишеш неговия амбулаторен лист на хвърчащ лист, да ги събираш в папка – по този начин се губят данни. Не могат да бъдат обслужени през медицинската ни програма например здравно неосигурените бременни жени, не могат да се правят имунизации на неосигурени пациенти – дейности, които ние като лекари сме задължени да ги правим по редица наредби“, обясни още д-р Толинова.


Вчера сдружението на общопрактикуващите лекари поиска задължително отпадане на изискването да вписват в базата данни номерата на касовите бележки, както и да отпадне забраната за съхранение на медицинската информация от прегледите на всички пациенти, включително неосигурените, в медицинския софтуер по чл. 52а ал. 2. Основно тяхно желание остава отлагането на влизането в сила на Наредба Н-18 до решаването на проблемите, или да се отмени изцяло относно медицинската дейност.