Единственият начин за ефикасен контрол върху разходването на средствата в здравеопазването е въвеждането на електронната здравна карта и електронното досие. Това заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз пред телевизия Bulgaria On Air.

 

Експертът допусна, че въвеждането им се отлага във времето, защото това ще затрудни достъпа до медицинска помощ на хората, които не са здравно осигурени.


 

„Ако нямате здравна карта и сте неосигурен, ще трябва да се плаща за всяка медицинска услуга“, каза Ленков. Той уточни, че по данни на здравното министерство става въпрос за около 200-300 хиляди българи, които нямат възможност да си плащат здравните осигуровки.

 

„Това е една сложна система, която обаче ще доведе до икономисване на немалко публични средства“, каза Ленков.

NEWS_MORE_BOX

 

Здравната система у нас е такава, че винаги има преразход поради недостиг на публични средства и затова касата трябва да въведе рестрикции в болничната и в доболничната помощ.

 

Така той обясни постигнатото споразумение тази година на болниците, които не извършват спешност, да бъдат заплащани 90% от бюджета им за миналата, а на болниците, които извършват и спешност, да получат по 95 на сто от бюджетите си от миналата година.

 

След извършена проверка от НЗОК ще бъдат изплащани и сумите до сто процента, подчерта той.

 

По думите на Ленков обаче проблемът не е в увеличения брой на хоспитализациите, а в това, че безконтролно нарастват парите за лекарства, плащани от осигурителната институция, където увеличението е в пъти.

 

„Там също трябва да се въведат рестрикционни механизми", подчерта експертът, визирайки скъпите иновативни препарати, заплащани от фонда.