„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна. Отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро. Всички научни данни показват, че поставянето на бустер намалява риска от хоспитализации и смъртност“.

 

Това подчерта проф. д-р Георги Момеков за кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването. 


 

„Когато говорим за най-важните ползи – предотвратяване на тежка болест, хоспитализация или смърт, ваксините срещу Covid-19 остават високо ефективни“, категоричен е председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на Медицинския университет – София.

 

„Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте. 

 

Съдейки по данните за повишаващото се разпространение на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да очакваме, че тази поредна вълна ще подмине България“, предупреди проф. Момеков. 

 

По думите му втори бустер е препоръчителен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване, например работещите в системата на здравеопазването и на образованието, както и за тези със съпътстващи заболявания.

 

Към момента в страната има около 30% ваксинирани граждани срещу Covid-19, каза проф. Момеков. „Въпреки че Омикрон протича по-леко в сравнение с Делта, не трябва да забравяме, че се касае за вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и смърт е многократно по-висок от този при сезонния грип. 

 

След като т.нар. приоритетни групи и особено възрастните хора над 65 години пристъпват към имунизация с противогрипна ваксина, трябва да мислят по същия начин и за Covid-19“, каза още проф. Момеков.

 

Председателят на Българското научно дружество по фармация беше категоричен, че в бъдеще ще разполагаме с адаптирана ваксина, но не е ясно точно кога и по тази причина хората, които попадат в рисковите групи, не трябва да отлагат своята ваксинация.

 

Проф. Момеков посочи, че според Американската агенция по храните и лекарствата на този етап поставянето на подсилваща доза с ваксините срещу Covid-19, с които разполагаме, създава адекватна защита срещу хоспитализация и смърт. 

 

„Популацията, която все още не си е поставила ваксина, не трябва да забравя, че сме общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания, а при страдащите от хронични заболявания рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лечение, от последващи усложнения за здравето, а дори и от летален изход е в пъти по-висок. 

 

Затова горещо препоръчвам на всички граждани да се ваксинират възможно най-рано“, съветва професорът.

 

По думите му в световен мащаб има над 12 милиарда поставени ваксини срещу Covid-19, което е достатъчно доказателство за безопасността им.