В Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София скоро ще бъде открит първият специализиран кабинет за хранителни непоносимости, обявиха специалисти. 


Тези състояния са сравнително нов проблем и за много голяма част от лекарите те все още са непозната област.


Много хора се заблуждават, че страдат от алергия, а всъщност имат хранителна непоносимост. Тя е 3 до 4 пъти по-често срещана от алергията, съобщи доц. д-р Даниела Попова, началник Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.



Сред най-разпространените хранителни непоносимости са фруктозната, хистаминовата и лактозната.


Изследователи съобщават, че през последните 10 години, честотата на тези състояния се увеличават значително. Тенденцията е в резултат на много и различни фактори – промяна в начина на живот и хранене, със сигурност хранителната индустрия също има своя принос, казва специалистът д-р Георги Шишков. Например, често в много продукти обикновената захар се заменя с глюкозо-фруктозен сироп. Причината е, че фруктозата е по-евтина и по сладка. Затова днес приемаме много повече фруктоза, отколкото преди 10 години, отбеляза той.


Няма точна статистика за българите, които имат свръхчувствителност към различни хранителни продукти. Но щом 3% от населението в Европа страда от хистаминова непоносимост, у нас се предполага, че засегнатите са около 200 000 души. За фруктозната непоносимост цифрата би била 400 000, а по отношение на лактозната непоносимост - 1 милион души, според прогнозни данни, изнесени от д-р Шишков. Често се наблюдават и комбинирани непоносимости.


От скоро на българския пазар могат да бъдат намерени два препарата, които помагат в борбата срещу симптомите на непоносимост към хистамин и фруктоза.