На 21 май (вторник) от 11 часа във фоайето на Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" ще бъде открита скулптура, символ на майчинството, първата по рода си в София.

Откриването на статуята е събитие, част от дългогодишната кампания за превенция на спина бифида "300 бебета повече" на електронното списание Аz-jenata.bg. Средствата за създаването й са събрани на благотворително събитие през 2012 г. от привърженици на проекта. Автори на скулптурата са Любомир Зографов и Стефан Петров.

Кампанията започва преди 8 години, с цел широко информиране сред бъдещите родители относно превенцията на малформацията спина бифида чрез фолиева киселина. Носи името си  "300 бебета повече", тъй като по статистически данни средно около 300 деца на година в България се раждат с тази опасна малформация.

Малформацията спина бифида (от латински Spina bifida - „раздвоен гръбначен стълб“) е вроден дефект, който се състои в непълно изграждане на невралната тръба по време на бременността. Спина бифида е една от малкото малформации, които се влияят от превенция. За целта е необходимо да се приема фолиева киселина в първите три месеца на бременността. Най-удачният вариант е при планирането й профилактиката да започне 3 месеца преди зачеването.