Безплатна информационна среща за проблемите на простатата с лекар, организират  Българското урологично дружество, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Български червен кръст тази сряда, 18 юли, от 17.00 ч. в Културен център „Люлин“ в столицата. 
 
Инициативата е част от Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“, която стартира в началото на април 2012 г. и продължава година, като мероприятията се провеждат в различни градове на страната.
 
Основна цел на инициативата е да насърчи мъжете над 50-годишна възраст да обръщат внимание на симптомите на увеличена простата и предвиждат редовни консултации по въпроса при личния лекар или специалист-уролог. 
 
Кампанията разяснява ползата от навременното диагностициране на доброкачествена хиперплазия на простатата и нейното лечение, както и рисковете на забавянето.
 
Доброкачествената хиперплазия се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и създава неудобство при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура водят до други оплакванията, съпровождащи заболяването. 
 
Хиперплазия на простатата се среща при мъже над 50-55 години. Според статистиката около 3/4 от представители на силния пол в тази възраст страдат от уголемяване на тази мъжка жлеза. Невинаги обаче заболяването се проявява с характерните симптоми. 
 
Голям процент от мъжете са склонни да пренебрегнат признаците му и съответно прегледа при личния лекар или специалист-уролог. 
 
В рамките на кампанията през лятото в София ще се проведат още 2 информационни срещи с общопрактикуващи лекари и уролози, като следващата планирана е за 25 юли от 18.00 ч. в Народно читалище „Николай Хайтов“.
 
Подробности за инициативите могат да се получат и на националната безплатна телефонна линия 0800 18 187, която е отворена всеки делничен ден от 9.30 до 11.30 ч.