„Център на пациента“ заработи в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) в София. Новата структура бе официално открита вчера, а на събитието присъстваха д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в парламента и Мая Манолова, омбудсман на България.  


Основната цел на центъра е да оказва емоционална и друг вид немедицинска помощ на пациентите и техните близки, за голяма част от които новината за тежката диагноза трудно се преодолява. Услугите ще са безплатни за всички пациенти с онкологични заболявания и роднините им, съобщават от УСБАЛО. 


Психолози работят с пациентите още от края на миналата година, като от декември до момента са оказали подкрепа на над 1 000 души. Те са провели над 72 индивидуални консултации с пациентите, както и 11 групови занятия, на които са присъствали 38 души. Консултираните близки на пациенти са 24. 


 

Източник: УСБАЛО


Както по-рано писахме, в болницата бе създадена библиотека от дарения, която да е на разположение на пациентите и един вид развлечение по време на техния престой.

 

NEWS_MORE_BOX


През изминалата година сред пациентите на лечебното заведение бе пусната анкета. По-голяма част от анкетираните са посочили, че са доволни от престоя си и биха продължили лечението си в УСБАЛО. Около 77% от запитаните са отговорили, че желаят да бъдат информирани повече за тяхното заболяване и видове лечение за него. Почти 50 % биха желали това да става чрез пряк разговор и информационни брошури. Подобряване на битовите условия, приема в лекарските кабинети и комуникацията между пациент и персонал, са сред основните им препоръки към ръководството на болницата. 


Всяка седмица в центъра ще се провежда група за арт-терапия. В следващите месеци в него стартират и тематични срещи по различни въпроси, които ще бъдат с гост-лектори.