Реновираната Трета гинекологична клиника по репродуктивно здраве в Университетската АГ болница „Майчин дом” беше официално открита от кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и директора на болницата доц. Виктор Златков.

 


 

Новата клиника отговаря на всички световни и европейски стандарти в медицинската практика и е единствената държавна ин витро клиника. На церемонията министър Стефан Константинов връчи официално разрешителните от Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантация за дейността на клиниката.

 

 

Отделението по „Репродуктивна медицина” вече работи с пациенти.

 

 

„Първата ин витро клиника в България бе създадена именно в „Майчин дом” от пионерите доц. Щерев, д-р Йосиф Димитров, д-р Лачев и биолога Баров”, припомни доц. Виктор Златков.

 

 

Направената инвестиция е в размер на 1,6 млн. лв. Средствата са предоставени от министерството на здравеопазването. До края на годината „Майчин дом“ предстои да получи още 130 000 лв. за подобряване на противопожарната безопасност, а догодина приоритетно ще се работи за изграждането на ново спешно приемно отделение, за да се подобри достъпът до болницата, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов.

 

 

Годишно в болницата се раждат близо 4000 деца, приемат се над 14 600 пациентки и се оперират над 4700 души. В болницата се осъществяват 25% от ражданията и 65% от гинекологичните операции на пациентките от столицата.

 

 

На 19 ноември „Майчин дом” чества 108 години от създаването си.