Новото Спешно отделение в Университетската АГ болница "Майчин дом" бе официално открито в присъствието на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.


Инвестицията е на стойност близо 1 млн. лв., като парите са отпуснати от бюджета на здравното ведомство. В проекта са вложени и средства на лечебното заведения в размер на 30 хил. лв.


Новото спешно отделение е изградено по всички медицински стандарти и разполага с противошокова зала, която в случай на спешност може да се превърне и в операционна. Пространството пред новия вход за приемно отделение е оформен с алейна мрежа, паркинг и богато озеленено.


 

Естакадата позволява спирането дори на две линейки.

NEWS_MORE_BOX

 

Очаква се годишно през Спешното отделение на „Майчин дом” да минават между 6 и 7 хиляди спешни случая.

През миналата година 15 553 жени са преминали през Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом", като по спешност са били приети над 6500 бременни, родилки и гинекологично болни.


Екипът на лечебното заведение ще се стреми да достигне квотата от 4000 новородени през тази година, като само през първото тримесечие 2014 г. са родени 1027 деца.

В момента усилено тече ремонтът на Неонатологична клиника в "Майчин дом".


Той е напреднал значително, лечебното заведение се нуждае от помощ по отношение на обзавеждането и оборудването в размер около 140 000 лв., което би дало завършен вид на клиниката.


До този момент са реновирани родилната зала, Клиниката по репродуктивна медицина, Централната реанимация и Оперативния блок 1. По проект, финансиран от японското правителство, допълнително е закупена и високотехнологична апаратура за недоносените на стойност 200 000 лв.


Това е най-голямата клиника в България за новородени със 110 места. За бебетата се грижат 15 неонатолози, а заедно с акушерките и санитарките общо там работят близо 100 души.