УМБАЛ „Александровска“ откри официално новата Клиника по лицево-челюстна хирургия. Със събитието болницата отбеляза 77 години лицево-челюстна хирургия в България.

 

През 2016 г. Клиниката по лицево-челюстна хирургия се премества от УМБАЛ „Св. Анна“ на мястото, където е създадена - в УМБАЛ “Александровска“. Болницата е отделила 67 000 лв. за нейната реновация, като е ремонтирана площ от 320 кв. м. площ. Подменени са покривните конструкции, дограмата, стените, таваните, подовите настилки и всички видове инсталации на стационара. Със средства на болницата, плюс суми от МУ-София и дарители, са закупени нови мебели и оборудване за клиниката. Университетът е осигурил и 160 000 лв., отпуснати от валутната комисия. С тях са закупени две операционни маси и два рефлектора за операционните зали на клиниката.


 

Първата Клиника по лицево-челюстна хирургия в България е създадена през 1940 г. във Втора хирургия на Александровска болница. Неин ръководител е проф. д-р Славчо Давидов, който е първият професор по лицево-челюстна хирургия и основоположник на стоматологичното образование в България и ФДМ – София, отбеляза началникът на обновената клиника проф. Радомир Угринов

 

От създаването си преди една година клиниката на проф. Угринов показва устойчиво развитие по отношение на всички медико-статистически показатели, отнасящи се за една структура. В сравнение с 2016 г., използваемостта на леглата е нараснала с 20%, броят на преминалите болни е повишен с 25% и са направени 500 хирургични интервенции, 80% от които - на пациенти със злокачествени заболявания, каза от своя страна доц. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ „Александровска“.

 

NEWS_MORE_BOX

 

По време на събитието ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков връчи почетен знак „SIGNUM LAUDIS“ на екипа на клиниката и му пожела „да остане като спомен за едно ново начало, което има голямо бъдеще“.

 

Клиниката по лицево-челюстна хирургия в „Александровска“ е специализирана за ранна диагностична, хирургична и лечебна дейност на заболявания на лицето, главата, шията и устната кухина и е с подчертана онкологична насоченост. Тя разполага с приемен кабинет, болнични стаи с 14 легла, две операционни зали, превързочна, кабинети за персонала, зали за обучение на студенти и специализанти, санитарни помещения и други.