Извършени са нарушения при лечението на 42-годишния пациент Милко Михалев от Провадия, който загуби дясната си ръка, след извършване на коронарография, сочи проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

 


Коронарографията е извършена в частната клиника „Кардиолайф” във Варна.


 


Предварителните констатации са, че не е снета подробна анамнеза и не са съобразени придружаващите заболявания - артериална хипертония и хемороидална болест. Не са назначени и всички необходими изследвания като ехокардиография и кръвни изследвания, преди пациентът да бъде насочен за интервенционално лечение.

 


Очаква се становище на външни експерти по кардиология и съдова хирургия, за да се извърши преценка на необходимостта от извършване на коронарография.

 


След окончателно приключване на проверката ще бъдат наложени финансови санкции, уточняват от Министерство на здравеопазването.

 


По данни на пациента след извършването на манипулацията ръката му е останала пристегната с постоянна превръзка, в продължение на 5 часа.

 


През този период никой от медицинския персонал не е проверявал състоянието на ръката, нито пък превръзката е отпускана периодично за осигуряване на нормално кръвообращение, както е по медицински стандарт.

 


При първата операция, в опит да се спаси ръката, е констатирано запушване и на двете артерии на крайника, което е в подкрепа на думите на пациента.

 


Прокуратурата да се самосезира по случая, настоява Национална пациентска организация.

 


Организацията призовава Български лекарски съюз и Министерство на здравеопазването да предприемат всички необходими мерки за отстраняването от дейност на медицинския екип, извършил нарушенията, както и за временното отнемане правомощията на СБАЛ по кардиология „Кардиолайф” за извършване на инвазивни кардиологични изследвания.