Акушер-гинеколозите на УМБАЛ–Пловдив са диагностицирали огромен тумор при 14-годишно момиче.

 

Това се случва две седмици, след като плановият прием и операциите в болниците бяха разрешени. Заради епидемията от Ковид-19 провеждането им бе ограничено от здравното министерство през пролетта и есента на 2020 г.


 

От пловдивското лечебно заведение посочват, че образуванието е с тегло над 4 кг и с размери 65/50 см. Направените изследвания показват, че то е доброкачествено.

 

Семейството решава да потърси помощ в лечебното заведение заради силните болки в корема и тежестта, която чувства детето.

 

При прегледа лекарите установяват, че коремът на детето е голям колкото този на жена в напреднала бременност.

 

Направеният в болницата скенер показва, че в корема на детето има много голям тумор на единия яйчник, който е избутал останалите органи встрани.

 

На момичето ще бъде направена операция в Клиниката по oетска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“.

 

Изследванията там показват, че тийнейджърката има муцинозна киста на яйчника, която е предимно доброкачествен тумор.

 

За него е известно в медицината, че може да достигне големи размери – до 10 кг.

 

Този вид тумори се срещат най-често при жени на възраст между 30 и 50 години. Те рядко се наблюдават при момичетата преди пубертета, по време на бременност и след менопаузата.

 

Единствените симптоми са болки в корема и увеличаване на неговия размер, както и кървене.

 

Според АГ специалистите кистата при момичето се е развивала през последните 3-4 години.

 

Те посочват, че подобни случаи са сравнително редки, а съветът им към родителите е да следят здравето и оплакванията на децата си и да търсят лекарска помощ, ако забележат нарастване на корема.

 

В момента има значително завишение на хирургичните гинекологични интервенции в „УМБАЛ-Пловдив“ след отмяната на заповедта на здравния министър да не се извършват планови операции във връзка с пандемията от Ковид.

 

В болницата днес е била отстранена голяма също доброкачествена киста от яйчника на 64-годишна жена. Тя е приета с подуване и болки в корема. Изваденото образувание е с дължина 12 см.

 

Плановият прием и плановите операции в болниците бе възобновен на 16-ти януари 2021 г.

 

Тревогите от заразяване с коронавирус и забраната за планов прием станаха причина много хора да отложат посещенията си при лекар.