Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми бе открит на тържествена церемония в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, в присъствието на делегации от Швейцария, Мексико, Нова Зеландия, Китай и Турция. На него ще бъдат представени 152 филма от 24 държави.

 

Минути преди официалния старт на фестивала вицепрезидентът Маргарита Попова, под чийто патронаж се провежда събитието, посочи, че благодарение на фестивала хора с различни професии, от различни съсловия и с различна професионална биография се обединеняват от една красива кауза – човеколюбието. Попова изказа безпокойството и загрижеността си от ситуацията с бежанската криза в национален и световен план и вяра, че проблемите могат да се решават с любов, мир и съпричастност.


 

Според Христо Григоров председател на Българския Червен кръст инициативата изразява желанието на хората да живеят заедно, да си подават ръка и да се борят срещу всичко, което в момента става по света.

NEWS_MORE_BOX

 

Ректорът на Медицинския университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов отправи специална благодарност на екипите на учебното заведение и Червения кръст за тяхната работа и лично на председателя на фестивала Илко Раев.

 

"Сигурен съм, че с всяка изминала година Фестивалът на червенокръстките и здравни филми във Варна ще става все по-добър и наистина ще се съизмерва с водещите филмови фестивали по света“, допълни проф. Иванов.

 

Икони от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан получиха доброволците от Медицинския университет и БЧК, участвали в спасителната акция след наводнението в кв. Аспарухово миналата година.

 

По-късно, под съпровода на духова музика, официалните гости, международното жури, чуждестранни делегации, наши и чужди режисьори и актьори минаха по червения килим, след което изгледаха заедно филма на режисьора Вим Вендерс „Солта на земята“, с който бе открит фестивала.