Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщиха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители, предаде БНР.


„По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации“, сподели доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните, но отказа да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране. „Към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки“, бе лаконичния й коментар.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че салмонелозата представлява остро протичаща бактериална инфекция, която възниква спорадично или под формата на епидемии. Най-често клиничната изява се характеризира със симптомите на гастроентерит – гадене, повръщане, болки в корема, диария и други.



Инфекцията се предава основно по фекално-орален механизъм – с консумацията на замърсена вода или хранителни продукти – месо, мляко, яйца, риба и други. Бактериите от този род причиняват тифо-паратифни заболявания (Salmonella typhi, Salmonella paratyphi), салмонелни токсикоинфекции – Salmonella enterica, Salmonella enteridis, Salmonella typhimurium и септицемии (Salmonella typhimurium). Те се размножават и при разрушаването им се отделя голямо количество ендотоксин.


Единствен източник на инфекцията са болните и заразоносителите. Болният отделя с фекалиите и урината си инвазиоспособни бактерии в края на инкубационния период, през цялото боледуване и 2-3 седмици през възстановителния период.


При попадане в околната среда микроорганизмите са устойчиви и могат да останата жизнеспособни от дни до няколко месеца, а при ниски температури и повече. В хранителни продукти от животински произход (яйца, месо, мляко и млечни продукти, риба) салмонелите се рамножават бързо при по-висока температура, като се натрупват в значително количество.