Ден след добрата новина, че на български пациент бе трансплантиран бял дроб в болницата във Виена, дойде и отказът на лечебното заведение да работи с пациенти от други страни. Това се случва въпреки споразумението, което страната ни имаше с Австрия и включваше не само трансплантации за нуждаещи се българи, но и обучение на наши специалисти.


Пред БНТ изпълнителния директор на Агенцията по медицински надзор Росен Иванов определи случилото се като суверенно решение на Австрия, в случая на Виенската болница. „Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява. Има график за обучение от началото на 2020 г., формирани са екипи, програмата е ясна. Към момента министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи ново споразумение с друг транплантационен център в Европа“, обясни Иванов и подчерта, че поредната кризисна ситуация с трансплантациите у нас не е по вина на нашата страна и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.


Представители на няколко пациентски организации определиха отказа на Австрия да извършва трансплантации на пациенти от други страни, сред които и България, като връщане в изходна позиция на страната ни. „Решението не е ново - още преди месеци от Австрия отказаха да оперират български пациенти. Никога не е подписвано и споразумение за трансплантации на петима, нуждаещи се от нов бял дроб с Австрия“, разкри в ефира на „България сутрин“ Владимир Томов от Алианса на хората с редки болести. И подчерта, че България трябва да потърси и други перспективи, като откриването към други държави в света, които са подготвени да извършват трансплантации.


Факт било обаче, че България не предоставя на Евротрансплант необходимия брой органи, за да бъде пълноправен член. 


„Вменява се вина на българите, че не са склонни да даряват органи. Това не е вярно. Българите са точно толкова склонни, колкото и испанците, които са номер едно по трансплантации“, каза и Георги Костов от Асоциация „Пулмонална хипертония“ пред Bulgaria ON AIR.


Проблемът според него бил в капацитета за обработване на донорски ситуации. „В цялата страна би трябвало да има екипи, които да работят, когато има донорска ситуация и те да могат да реагират адекватно във всеки един момент“, допълни събеседника си Томов.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.