18 ноември е Международният ден без цигарен дим, който в световен мащаб тази година ще премине под мотото "Ден без тютюн за благотворителен бум".


Международният ден без тютюнев дим се отбелязва за първи път през 1977 г. в САЩ. Оттогава по инициатива на Американската общност за борба с рака всеки трети четвъртък на месец ноември ежегодно се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на всички пушачи да се откажат от вредния си навик поне за един ден. В България за първи път Международният ден без цигарен дим е отбелязан през 1990 г.


Тютюнопушенето е зависимост, която се дължи на никотина в цигарите, пораждащ ефект на наслада, но с изключително неблагоприятни здравни последици. Той е сред най-разпространените, сериозни и тежки рискови фактори за човешкото здраве. Активното и пасивното пушене са пряк или косвен фактор за заболяемост и смъртност при повече от 25 вида заболявания. Колкото повече цигари се запалват дневно, толкова по-силна е зависимостта.


Тютюневият дим съдържа над 4000 вредни вещества и носи висок здравен риск за рак на белия дроб, сърдечно-съдови и дихателни заболявания. Употребата на тютюн е причината за поне едно раково новообразувание на всеки седем в световен мащаб, включващо карцином на белия дроб и дихателните пътища, на главата, на бъбреците, на пикочния мехур, на шийката на матката. Пасивното пушене е причина за 50% от раковите заболявания.


Тютюнопушенето убива около 5 млн. души годишно. Според Световната здравна организация пушачите по света са над 1,1 милиона души. Всяка минута приблизително 10 милиона цигари се продават по света. Един на всеки пети тиинейджър започва да пуши преди 13 годишна възраст. На всеки 8 секунди някой умира по света от болест, свързана с тютюневия дим.


България заема едно от водещите места в Централна и Източна Европа и света по тютюнопушене, като изключително високо равнище на пристрастени към цигарите се наблюдава сред младежите. Тревожна тенденция, която с годините все повече се увеличава.  


За популяризирането на вредата от тютюнопушенето структурите на Министерство на здравеопазването по места – РИОКОЗ, тази година организират различни събития като прожекции на филми, представящи вредата от тютюнопушенето в училища и детски заведения, разпространение на тематични информационни материали, измерване на дишането, обучения и други.


Всеки сам може да определи зависимостта си към цигарите чрез тест на Фагерстрьом. Тестът дава точкова оценка за степента на зависимост. Той е достъпен на сайта на Столична РИОКОЗ.


Ако сте пушач - откажете се от пушенето поне за един ден! Пропускайки този ден, ще получите възможност да изживеете едно денонощие без отровния цигарен дим, да проверите своята воля против вредния навик и да направите опит да се откажете от цигарите завинаги. Призовете вашите приятели и близки да направят същото през този ден.


Подробна информация за инициативите, които ще се проведат в страната, можете да видите тук.