Отиде си водещият педиатър проф. д-р Драган Бобев. „Той бе един от най-забележителните педиатри у нас за последните десетилетия и остави трайна и изключително значима следа в педиатрията и детското здравеопазване във всичките им измерения“, споделят колегите му от УМБАЛ „Александровска“.


Най-значим е приносът на проф. Бобев за развитието на детската онкохематология у нас. Той бе ръководител повече от 25 години на клиниката, по-късно прераснала в самостоятелна Специализирана болница по детска онкохматология (на база ИСУЛ). Благодарение на неговата настойчивост и огромен пиетет към всичко ново и модерно в тази област през 1997 г. бе разкрит първият и в България сектор за костно-мозъчни трансплантации.
На проф. Бобев се дължи внедряването на най-съвременни методи и средства за лечение в детската онкохематология, което изведе клиниката на европейско и световно равнище по резултатите от лечението.


Известният педиатър е от Дупница. През 1958 г. завършва медицина в София с отличен успех. Професионалния си път започва като участъков лекар, от 1961г. е клиничен ординатор в Детска клиника на ВМИ-София, от 1966 г. е назначен за асистент в Катедра по детски болести при ИСУЛ. От 1973 г. е главен административен асистент на I-ва детска клиника към Александровска болница. През 1979 г. е избран за доцент, а през 1986 г. за професор в същата клиника.От 1984 г. проф. Бобев оглавява онкохематологичното отделение в Детска клиника на Александровска болница. През 1990 г. е избран за директор на Научния институт по педиатрия и го ръководи до неговото разпускане в края на 1991 г. От 1990 г. до 2000 г. е ръководител два мандата на най-старата Катедрата по педиатрия в България към МУ-София. Проф. Драган Бобев беше главен редактор на сп. „Педиатрия“ повече от 25 години.


„Неоценим е приносът на проф. Бобев за изграждането на няколко поколения педиатри в България. Ще го запомним като изключителна личност, ерудиран клиницист, с богата общопедиатрична подготовка, взискателен, строг и справедлив преподавател и колега“, допълват колегите му.

 

Поклон пред светлата му памет!