На 85-годишна възраст си отиде д-р Иван Станев, директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Пловдив в продължение на 20 години. Известният патолог е начело на лечебното заведение в периода, когато активно се строи новата сграда на УМБАЛ-Пловдив и през 1984 г. целият екип се настанява в нея. Година по-късно д-р Станев получава златен орден на труда „Заслужил лекар“ за приноса му в строителството и модернизацията на болницата.


За себе си д-р Иван Станев казва: „Чувал съм за себе си, че съм бил „различен“, но мога да уверя, че каквото съм могъл, съм направил – за колегите, за хората, за пловдивчани. Дано да е било за добро…“


Той е роден на 13 ноември 1933 г. в Карловското село Пролом. Завършва Медицина във ВМИ „Иван Петрович Павлов“ в Пловдив (сега Медицинския университет) през 1959 г. Специалност по патология придобива през 1966 г. Има редица следдипломни квалификации у нас - в Пловдив, в София, а също и във Фрайбург и Леверкузен в Германия. Направил е повече от 30 научни публикации в наши и чужди медицински списания. Дисертационната му разработка е на тема „Особености на атеросклерозата и коронаросклерозата при варианти на коронарно кръвообращение, ХБЗ и др.“Има 55-годишен стаж като лекар, от тях 20 години практикува в Окръжна болница в Пловдив, на която става главен лекар през 1972 г. и я ръководи успешно до 1991 г. Преди да поеме управлението, работи като патолог в Окръжна болница в Пазарджик, във Втора градска болница и в Туберкулозна болница в Пловдив. 


Освен на трудове в областта на медицината, д-р Станев е автор и на няколко романа – „Дивна долина“, „Библейски дами“, "Керван" и "Интервю", както и на редица художествени колажи, картини и илюстрации. 


Опелото ще бъде на 3 август 2019 г. от 11 ч. в храма "Св. Архангел Михаил" в Траурен парк "Централен" в Пловдив.  

 

Мир на праха му!