След тежко боледуване, на 44-годишна възраст, почина д-р Анка Бистриан – специалист в Клиниката по детско-юношеска психиатрия „Св. Никола“ на УМБАЛ „Александровска“. „Тя бе отдадена до последния момент на работата си, съвестен и отговорен лекар, дълбоко уважаван човек и преподавател, с висок авторитет и обществен морал. Ще я запомним с нейната одухотвореност, ерудираност, позитивизъм и трудолюбие“, написаха за нея колегите ѝ от Александровска болница.

 

Д-р Бистриан бе сред лекторите на юбилейното ни, 10-то издание на Форум бременност и детско здраве, през април 2019 г. в София. Екипът ни ще я помни с изключителната ѝ експертиза, коректно, деликатно отношение и пълната ѝ отдаденост към малките пациенти.


 

Д-р Анка Бистриан бе психиатър с експертиза в областта на детското психично здраве. Професионалните ѝ интереси бяха насочени към много ранното детско развитие, процеса на привързаност и оформянето на идентитета и личността и към ранната диагностика на невроразвитийните разстройства.


Завършва медицина в Медицински университет, Плевен през 2001 г. В продължение на 6 години работи като лекар в Държавна психиатрична болница, където придобива специалност психиатрия. През 2007 г. се присъединява към екипа на Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“ на УМБАЛ Александровска и 2011 г. придобива специалност детска психиатрия. Участва в международни специализирани обучения и семинари, организирани от европейската (ESCAP) и световната (IACAPAP) асоциации по детско-юношеска психиатрия и свързаните професии в Истанбул, Венеция, Вилнюс, Париж. 


От 2015 г. участва в обучението на студентите по медицина като асистент към Катедрата по психиатрия и медицинска психология на Медицински университет - София. От 2018 г. бе председател на Българската асоциация по детско-юношеска психиатрия и свързаните професии. 

 

Поклон пред светлата ѝ памет!

 

Поклонението ще се състои в сряда – 7 август, от 14 часа, в църквата „Успение Богородично“ (на пл. Ручей).