От Изпълнителната агенция по лекарствата смятат, че освободените медикаменти са напълно безопасни за пациентите

Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) е отблокирала 18 партиди от 4 лекарства, съдържащи валсартан. С това решение на агенцията продажбата на тези медикаменти ще може да се осъществява както преди, без това да крие каквато и да било опасност за българските пациенти, уверяват от ИАЛ.

 


Освободени са лекарства на две фармацевтични компании – 1 партида Valsarcon 160 mg, 14 партиди Valsavil Comp 160 mg/12,5 mg, 1 партида Valsavil AM 5 mg/160 mg и 2 партиди Valsavil AM 10 mg/160 mg.

 

Производителите им са успели да докажат документално пред българските регулаторни власти, че в освободените партиди е използван валсартан от друг производител на субстанции, а не на производителя от Китай. За китайската фирма стана ясно, че е доставяла валсартан с наличие на примеса N-нитрозодиметиламин (NDMA), за който се предполага, че има канцерогенен ефект.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

От ИАЛ информират още, че двете фармацевтични компании са представили партидните досиета с данни за проследимост на произхода на вложеното количество активно вещество в състава на партидите, сертификати за анализ на активното вещество валсартан, вложено във всяка от посочените партиди, както и сертификатите от входящ контрол на активното вещество валсартан, издадени от производителя.

 

Отблокираните партиди лекарства съответстват изцяло на изискванията за качество, не представляват потенциална опасност за живота и здравето на населението и могат да останат на пазара, категорични са от лекарствената агенция.