По традиция, на 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. През 1882 г. на този ден германският бактериолог Роберт Кох успешно изолира вируса на туберкулозата. Международният ден започва официално да се отбелязва от 1996 г., с решение на Световната здравна организация.


През 2011 г. Световният ден протича под мотото „Продължаваме заедно, за да победим туберкулозата!”


В целия свят туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен, като всяка година жертвите са около 3 милиона души.У нас, усилията на държавата за ограничаване разпространението на заболяването се олицетворяват с провежданата от Министерство на здравеопазването национална програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”. Целта е през 2015 г. заболеваемостта да достигне 27 на 100 000 души. Сега, тя е 37 на 100 000 души, което е средно ниво за европейския регион на Световната здравна организация.


Програмата осигурява безплатна диагностика, лечение и профилактика на пациентите с туберкулоза и техните контактни лица. Изработен е и национален регистър по 52 отделни показателя в съответствие с препоръките и по изискванията на СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията.


Туберкулозата е заразна болест, към която особено уязвими са хората с отслабен имунитет, децата и възрастните. Всеки може да се зарази при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане, кашляне и отделяне на храчки от пациент с туберкулоза. Хроничното инфекциозно заболяване в 90% от случаите засяга главно белите дробове, костите и ставите, пикочо-половите органи, кожата, червата и други локализации. 


По данни на СЗО за 2007 г., с мултирезистентна туберкулоза по света са регистрирани 511 000 души. Сред тях смъртните случаи са 150 000. Тази форма на туберкулоза е сериозен здравен и социален проблем, тъй като изисква продължително лечение, сериозни финансови средства и е съпроводена с повишена смъртност.


Болестта обичайно се открива при пациенти, които не спазват или прекъсват предписания режим за чувствителна на лекарства туберкулоза. Човек може да се зарази и при контакт с болен с белодробна форма на заболяването. Лечението на болни с мултирезистентна туберкулоза продължава около две години. Те задължително се настаняват в болница за период от 6 до 12 месеца, след което лечението им продължава в домашни условия.


Начини на заразяване с туберкулоза
Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане или разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. От пръските при кашляне и храчене хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено по въздушно-капков път. Важно е да се знае, че в храчките на болните се съдържат милиони бактерии.


Заразата може да се пренася и чрез праха в закрити помещения и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.


Заразяване е възможно и по хранителен път през устата - чрез млякото от болни крави или продуктите, приготвени от него; при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца; при употреба на недостатъчно топлинно обработено месо от болни птици и свине.


По изключение заразяване може да стане и през увредена кожа и лигавици по контактен път, което е характерно за доячи, месари и други. При възрастни хора, тя често наподобява пневмония или друго инфекциозно заболяване.


Симптоми

 • Кашлица – може да продължи седмици, като в началото се наблюдава леко покашляне, а при напредване на болестния процес, кашлицата се засилва и става влажна;
 • Храчене – пациентите отделят храчки главно сутрин, понякога примесени с кръв.
 • Температура – болните имат слабо повишена температура, но за продължителен период от време, като е възможно заболяването да протече и без температура;
 • Изпотяване – обилно, особено нощно време. Наблюдават се и болки в гръдния кош, при повечето пациенти се срещат между плешките, в раменните и страничните области на гръдния кош, като се засилват при дишане и кашлица;
 • Безапетитие – води до намаляване на телесното тегло;
 • Задух – характерен за напредналите стадии на болестта;
 • Отпадналост и безсилие - симптомите продължават дълго време.


Според статистиката, около 15% от заболелите, туберкулозата протича напълно безсимптомно.


Рискови фактори, които благоприятстват заразяването с туберкулоза

 • Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;
 • Пушене и злоупотреба с алкохол;
 • Съпътстващи заболявания като: хронични неспецифични заболявания на белите дробове - хроничен бронхит, силикоза, бронхоектазии; диабет; язвена болест на стомаха; психични заболявания; алергични състояния и други;
 • Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на същата;
 • Намалени съпротивителни възможности на организма като: прекарани инфекции - морбили, коклюш, грип и грипоподобни състояния; непълноценно хранене и особено дефицит на белтъчини в храната; хиповитаминози; нехигиенични условия на труд и бит; физиологични състояния, при които са намалени защитните сили на организма - пубертет, кърмене, бременност и други;
 • Носителство на вируса на СПИН.


Профилактика на заболяването
Необходимо е незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от по-горе изброените симптоми на болестта, а също така и при съпътстващи заболявания или прекарани наскоро инфекции. Отказването от тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол също са важна стъпка. Поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини - месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци, преминали ветеринарно-санитарен контрол. Спазване на добра лична и обществена хигиена е от съществено значение, както и воденето на здравословен начин на живот, включващ редовно практикуване на физически упражнения и туризъм. Сред профилактичните мерки са и приемането на лекарственото средство римицид, както и поставянето на БЦЖ ваксинация - след 48-ия час от раждането на детето и реимунизации на 6 – 7, 10 – 11 и 16 – 17-годишна възраст.


Не трябва да се забравя, че туберкулозата е излечима болест, особено ако е своевременно диагностицирана! Затова Световният ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране на общественото внимание върху голямото предизвикателство за намаляване разпространението на заболяването в глобален, национален и регионален мащаб.