2 февруари е обявен за Световен ден за борба с ревматоидната болест, за да се подобри информираността за най-разпространеното ревматоидно заболяване в света.

 

Нелекуването му може да доведе до тежки последици като сърдечносъдови заболявания или инсулт.


 

В България според неофициални данни, пациентите с диагноза ревматоиден артрит са около 70 000, посочват от Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания.

 

Над 2,9 млн. души в Европа страдат от това заболяване, което засяга три пъти по-често жените, в сравнение с мъжете.

 

Ревматоидният артрит се проявява най-често във възрастта между 35 и 55 години при жените, а при мъжете – между 40 и 60 години.

 

Заболяването може да се прояви и в детска възраст.

 

Ревматоидният артрит е заболяване с автоимунен характер, при което имунната система напада и уврежда обвивките на ставите, което води до възпаление и болка.

 

Всъщност това не е вид артрит, а е заболяване на имунната система, като артритът е само един от неговите симптоми.

 

Причината за появата му все още не е известна. Предполага се, че комбинация от генетични фактори, фактори на околната среда, вируси, бактерии, други инфекции могат да доведат до отключване на заболяването.

 

Основните симптоми на ревматоидната болест са:

  • Болка и оток в ставите;
  • Сутрешна скованост;
  • Лесна уморяемост;
  • Засягане на повече от една става;
  • Засягане на малките стави (например китки);
  • Симетрично засягане на ставите от двете страни на тялото;
  • Загуба на апетит;
  • Повишена температура.

Социалната цена на заболяването е много висока, защото може да доведе до тежка инвалидизация.

 

При хората с ревматоиден артрит, и особено при тези, при които заболяването не е добре контролирано, има по-голям риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулти.

 

Според изследване в САЩ от 2011 г. цената на лечението на заболяването е три пъти по-ниска от загубите поради инвалидизация и отпадане на хората с това заболяване от пазара на труда.

 

В Европа разходите за болнични, инвалидни пенсии и помощи са повече от половината от всички средства, отделяни от правителствата в различните държави във връзка с ревматоидния артрит.

 

Това прави ранната диагностика и навременното лечение на ревматоидната болест особено важни.

 

Плановият прием в болниците бе възобновен, което дава възможност за прегледи при ревматолог при наличие на някой от гореспоменатите симптоми.

 

За да отбележат Световния ден на ревматоидната болест, Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания организират уебинар с участието на специалисти-ревматолози.

 

На въпроси за диагностиката при ревматоиден артрит ще отговаря д-р Мария Недкова, ревматолог в УМБАЛ – Бургас, а за лечението при ревматоиден артрит ще говори д-р Валерия Славова, ревматолог и управител на „ДКЦ7“ в гр. Пловдив.

 

Уебинарът ще се проведе на 2 февруари от 18 до 19 часа. Можете да се включите в него ТУК.