Ракът на кръвта е петото по честота на разпространение раково заболяване в световен мащаб, като на всеки 35 секунди един човек в света се диагностицира с него.

 

На 15 септември отбелязваме Световния информационен ден на рака на кръвта, за да се повиши информираността на обществото относно злокачествените заболявания на кръвта.


 

В тази връзка Българско сдружение „Лимфом“ за четвърта година организира информационната кампанията „Иновация за живот“. Инициативата цели да насочи вниманието към проблемите на пациентите с лимфом и към факта, че ракът на кръвта засяга дори и млади хора, а наличието му не може да бъде пренебрегвано. В същото време медицината отбелязва напредък в тази област и в момента този вид заболявания се лекуват успешно в по-голямата си част.

 

Кампанията „Иновация за живот“ се провежда съвместно с лекарите от Българското хематологично дружество, Дружеството по детска онкология и хематология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

 

„Ние таим надежда, че в близко бъдеще те ще бъдат напълно овладяни и при който не може да се постигне пълно излекуване, ще е възможно постигане на контролирано състояние, продължаващо десетки години. Така пациентите с този вид заболяване ще бъдат пълноценна част от обществото, но ще имат нужда от специфични грижи, осигуряващи им добро качество на живот“, посочват от Българско сдружение лимфом.

 

Тази година кампанията е подкрепена и от Столична община и Национален дворец на културата, които ще осветят сградите си в червено като знак на съпричастност към пациентите с левкемия и лимфом.

 

Организаторите приканват всеки, който желае да подкрепи кампанията, да се облече в червено и да публикува своя снимка в социалните мрежи с хаштаг #животътнеспираначервено #ИновацияЗаЖивот.

 

Световният месец за борба с рака на кръвта – септември, ще бъде белязан с редица инициативи в подкрепа на пациентите с онкохематологични заболявания в България.

 

Всяка година над 1500 българи се диагностицират с различни онкохематологични заболявания, съобщават от Българско сдружение „Лимфом“.