Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Това е единствената инициатива, в която целият свят застава обединен в битката срещу коварното заболяване.

 

Инициативата е на Световната здравна организация към ООН, а целта е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в глобален мащаб.


 

Ракът е на второ място сред водещите причини за смъртност по цялата планета и честотата му тревожно нараства. Статистиката сочи, че над 12 млн. души годишно получават диагноза рак, а всяка година 7,6 млн. умират от болестта. Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие още над 84 млн. души загубят живота си заради онкологични заболявания.

 

Само в Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечносъдовите. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а приблизително 3,2 млн. европейци получават тежката диагноза.

 

Заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. А с увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на заболелите.

 

NEWS_MORE_BOX

Всяка година у нас се регистрират нови 34 000 случая на рак. По данни на Националния раков регистър близо 300 000 българи са с различни онкологични заболявания в страната. Около 180 000 от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето. Това е основната причина от 1 юни 2013 г. Министерският съвет да въведе Закон за въвеждане на пълната забрана на тютюнопушене на закрити обществени места.

 

Страната ни е в дъното на черната класация и по преживяемост при онкозаболяванията. От проучване на Европейската мрежа на раковите регистри, в което са участвали повече от 9 млн. онкоболни от 29 страни, става ясно, че в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия болните от рак живеят най-малко.

 

У нас едва 29% от мъжете с рак успяват да живеят пет години с болестта. При жените данните са малко по-оптимистични. Всяка втора българка с онкозаболяване живее поне пет години след откриване на болестта.

 

Ракът е също толкова коварен и за най-малките. Едва 60% от българчетата до 14 години, при които е открито раково заболяване, успяват да навършат пълнолетие. За сравнение, 80% връстниците им в Западна Европа успяват да пораснат с болестта.

 

Предстои данните от проучването да послужат за решения, така че различията между Изтока и Запада да не се измерват с години живот.

 

Около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален, ако не пушим и избягваме задимени помещения, ако не злоупотребяваме с алкохола, ако не се излагаме на пряка слънчева светлина твърде често и ходим редовно на профилактични прегледи.