На 2 юни за шеста поредна година отбелязваме Световния ден за борба с хранителните разстройства. Целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото относно тези заболявания, които често биват подценявани, въпреки че водят до най-висока смъртност сред психичните болести.

 

Последните проучвания показват, че те засягат милиони хора по света без значение на техния пол, раса или етнически произход. Важно е да се знае, че хранителните разстройства могат да бъдат успешно лекувани, ако своевременно се започне лечение.


 

В общия случай хората с тези заболявания имат нарушено хранително поведение и отношение към храната, фобиен страх от собственото си нормално тегло и доминиращи натрапливи мисли за теглото, храненето и фигурата.

 

Основните типове хранителни разстройства са: анорексия нервоза, булимия нервоза, компулсивно преяждане, орторексия и др.

 

Притеснителен е фактът, че тези заболявания се развиват много често в юношеска възраст. Ето защо първите стъпки за превенцията им трябва да бъдат предприети от семействата, които да осигурят на децата си сигурна и положителна среда за развитие, а при първи съмнения за хранително разстройство - да потърсят адекватна лекарска помощ, както и подкрепа от приятели, роднини и не на последно място – от учебната среда на детето.

 

Независимо от причините, довели до хранително разстройство, ключова роля за успешния изход от него играе мултидисциплинарният подход, който включва лечението както на физическите, така и на психическите симптоми. В този смисъл, както при всички здравословни проблеми, така и при хранителните разстройства е от огромно значение симптомите и нарушеното хранително поведение да бъдат разпознати рано. Това намалява усложненията и трудностите при лечението. 

 

Още през април 2020 г. множество малки пилотни проучвания в световната медицинска литература предсказаха ръст на новопоявилите се хранителни разстройства в резултат от пандемията от ковид-19 и последвалата я карантина.

 

Проучване, публикувано в Международния журнал за хранителни разстройства, показва, че 30% от пациентите с булимия и над 60% от пациентите с анорексия са отчели влошаване на симптомите по време на пандемията. Близо половината от тях не са имали възможност за каквото и да е лечение.

 

Факторите, допринасящи за увеличаване на хранителните разстройства по време на пандемията, включват стрес, самота, негативна емоционална перспектива, по-често използване на социалните мрежи.

 

Специалистите препоръчват 7-8 часа здравословен нощен сън и следването на здравословен режим на хранене на всеки няколко часа през целия ден, за да се намали риска от преяждане.

 

Източник: 

https://news.llu.edu/health-wellness/losing-control-eating-disorders-amid-covid-19-pandemic

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/erv.2738