Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, за да се повиши осведомеността за вирусните хепатити. Тази година мотото на инициативата е „Хепатитът не може да чака“, за да се акцентира върху неотложността на действията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., дори и в условия на епидемия от COVID-19, съобщават от здравното министерство.

 

Световната здравна организация (СЗО) информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит -  възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак.


 

Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни случая и 3 милиона нови инфекции годишно. От хронична инфекция, свързана с хепатит С вирус, се лекуват 9,4 млн. души. В световен мащаб са диагностицирани 10% от хората, които имат хронична инфекция с вирус на хепатит В и 22% получават лечение. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит В при раждане, са едва 42%.

 

От здравното министерство информират, че Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2021-2025 г. съдържа мерки за превенция на всички вирусни хепатити (тип A, B, C, D, E)  и е съобразена с Глобалната стратегия на СЗО за превенция и контрол на вирусните хепатити.

 

Най-важните цели на програмата включват намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на 50% нива за диагностика и 40% за лечение на хепатит В и С; намаляване на разпространението на хепатити А, D и Е.

 

За целта лабораторната мрежа в страната е осигурена с консумативи, необходими за диагностиката на вирусни хепатити. Предстои изграждането и на информационна система за епидемиологичен надзор на случаите на вирусен хепатит.