67,5% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечни болести, в това число инфаркт и инсулт, алармират наши кардиолози, позовавайки се на последните дани от НСИ. Пада и възрастовата граница на получаване на първия сърдечно-съдов инцидент, което е изключително обезпокоително според тях.

 

 


Това стана ясно на откриването на кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания по повод Световния ден на сърцето, организирана от "АстраЗенека", на която всички, желаещи да измерят кръвното си налягане и холестерол имаха възможност да го направят в специално обособен за целта пункт пред Народния театър „Иван Вазов“ днес безплатно.

 


„Черната“ статистика би могла да се промени, ако се следват няколко прости правила за превенция, като придържане към здравословна диета, физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, казват нашите специалисти.

 

 

Доц. Николай Рунев, кардиолог от Александровска болница и член на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България сподели, че в страната ни лечението на високия холестерол е неефективно. Тревожните резултати са от скоро проведено проучване CEPHEUS, в което участват 2500 пациенти, подложени на лечение с медикаменти за редуциране на холестерола за период от минимум 3 месеца. 53% от тях се определят от специалистите като високо рискови за инфаркт или инсулт.

 

 

Въпреки приема на лекарствата, лабораторните резултати на половината от тях не показват понижаване на стойностите на LDL или така наречения "лош" холестерол под необходимата граница от 2,5 ммол/л.

 

 

Анализът на данните показва, че причините за това са недостатъчната информираност на пациентите по лекарствения и другите методи на терапия и несъобразения с Европейските препоръки контрол на сърдечно-съдовия риск от страна на лекарите у нас.

 

 

При диагноза исхемична болест на сърцето обаче данните демонстрират, че в повечето случаи пациентите успяват да контролират стойностите на холестерола до необходимата референтна граница.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Причините за тези резултати могат да се търсят и в пациентите, и в консервативния подход на лекарите в България.

 

 

"АстраЗенека" отбелязва Световния ден на сърцето с некомерсиална кампания, насочена към пациентите за 11 поредна година. Фармацевтичната компания е инициатор на отбелязването у нас като глобален партньор на Световната здравна организация, каза г-жа Зоя Паунова, изпълнителен директор на "АстраЗенека"" България.

 

 

Инициативата тази година бе подкрепена от актьорите Христо Мутафчие, Красимир Ранков, Дарин Ангелов и Биляна Петринска, които също измериха своите показатели за сърдечен риска в пункта.Освен основната активност на кампанията, беше обособена и специална шатра за най-малките посетители. Там децата имаха възможност да дадат воля на своята креативност, рисувайки картини с пръсти, на тема „Нарисувай ми сърце“.