Медиците в България, работещи в Спешна помощ, ще получат благодарствени грамоти по случай Световния ден на спешната медицинска помощ, който отбелязваме на 27 май.

 

България е една от първите страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина, съобщават от Пациентски организации „Заедно с теб“.


 

Тази година ще е втората поред, в която ще се връчат годишните награди на Пациентски организации „Заедно с теб“ под надслов „Спешните медици, с които се гордеем – с благодарност“.

 

27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина за Световен ден на спешната медицина.

 

Благодарствените грамоти ще бъдат изпратени до спешните медици, работещи в 27-те Центрове за спешна медицинска помощ в страната.

 

С грамоти ще бъдат поздравени и 38-те Спешни приемни отделения в болниците в цялата страна.

 

Целта на този ден е да насочи вниманието на хората и управляващите по света към спешната медицина и спешната медицинска помощ. „Важно е да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, за да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията, до които водят спешните състояния“, посочват от пациентските организации.

 

„Спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, обучени в оказването на спешна медицинска помощ“, допълват от сдружение „Заедно с теб“.

 

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен, Белгия се създава Клубът Льовен – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година.

 

До момента в България има 1400 лекари с тази специалност. От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и са обучени десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.