За девета поредна година, в последния ден от февруари отбелязваме Световния ден на редките болести. У нас Националният Алианс на хората с редки болести ще отбележи деня с редица събития в страната.
 
В знак на солидарност към милионите болни от редки болести по света, организаторите призовават точно в 13:00 да се включим в масовото вдигане на ръце, което ще се проведе в цяла Европа в този час.
 
Разноцветни балони ще полетят към небето, символизирайки хилядите видове редки болести.
 
По целия свят различни пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си, за да приковат вниманието на обществото към тревогите на хората, страдащи от редки болести и с надежда грижата за тях да бъде подобрена.
 
Миналата седмица България се включи в световната инициатива „Прегръдка за редките болести“. Идеята на кампанията беше в рамките на една седмица да бъдат събирани снимки на прегръдки и така да бъде счупен Рекордът на Гинес в категорията „най-голям онлайн фото-албум на прегръдките“. За целта обаче трябваше да бъдат събрани повече от 108121 снимки за 7 дни.
NEWS_MORE_BOX
 
Към момента разпознаваеми са над 7 хиляди редки заболявания. В България броят на хората с редки болести е близо 500 000, сочи статистиката. Над 30 милиона души в Европа пък страдат от някакво рядко заболяване. 
 
В около 80 на сто от случаите, редките заболявания имат генетичен произход. В останалата част, причинителите могат да бъдат вирусни или бактериални инфекции, както и алергии. 
 
Като най-често срещани редки заболявания се смятат тези, които обхващат повече от 100 души. В България това са муковисцидозата, болестта на Уилсън, таласемията и други.