На всеки 2 секунди някой по света се нуждае от кръвопреливане. В България близо 600 души на ден имат нужда от кръв и кръвни съставки, за да живеят, 200 от които са деца.

 

Доброволното и редовно кръводаряване има безценен принос за здравните системи по света и помага за спасяването на стотици хиляди животи.


 

На 14 юни отбелязваме Световния ден на кръводарителя, който се чества от 2004 г. по инициатива на ООН, Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното дружество за кръвопреливане.

 

За съжаление, едва една четвърт от кръводарителите у нас са доброволци. Останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори и донори от семействата на нуждаещите се, съобщава БНР.

 

За да стимулира доброволното кръводаряване, което бележи спад заради пандемията, в спешната болница „Пирогов“ се организира акция за кръводаряване на 17 и 18 юни.

 

Доброволците, желаещи да дарят кръв, могат да се запишат в специално създадената за целта онлайн платформа:

 

- За 17 юни, четвъртък.

- За 18 юни, петък.

 

В двата дни ще се приемат и дарители, които не са се записали предварително, но те ще трябва да изчакат останалите желаещи с предварително записан час.

 

Кръводарителският пункт в „Пирогов“ ще бъде разположен на втория етаж в основния корпус на болницата и ще работи от 08:30 до 13:30 ч.

 

Международният ден на кръводарителя се отбелязва на 14 юни, когато е роден австрийският биолог и лекар Карл Ландщайнер, открил системата за класификация на кръвните групи.

 

От БЧК обръщат внимание, че нуждата от кръвни продукти непрекъснато нараства, особено с настъпването на летния сезон. Безвъзмездното кръводаряване е от изключителна важност за осигуряването на достатъчни количества кръв и кръвни съставки, необходими за лечението на хиляди пациенти.

 

„Всеки може да дари кръв 28 дни след положителен резултат от PCR“, коментира пред БНР директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов.

 

Той уточнява, че при поставяне на двудозова ковид ваксина, нямаме право да даряваме кръв между двете дози. Кръводарителите, които желаят да се ваксинират срещу ковид-19, трябва да изчакат 28 дни след поставянето на втората доза. Тези условия са валидни не само при кръводаряването, но и при даряването на реконвалесцентна плазма, уточни д-р Николов.

 

По думите му има лек спад в броя на дарителите на кръв и кръвни продукти – през 2019 и 2020 г. всички центрове по трансфузионна хематология в страната отчитат намаление в порядъка на между 3 и 6%.

 

Д-р Николов посочва, че доброволните кръводарители у нас се увеличават, но въпреки това делът на дарената кръв от близки родственици остава голям – над 80%.