България е страната в Европейския съюз с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета.

 

Това сочат данни от здравния профил на България за 2019 г., изготвен от Европейската комисия. На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който Световната здравна организация (СЗО) обявява за първи път през 1988 г.


 

Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

 

Активни пушачи у нас са 37,4% от населението на възраст над 20 години, по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето”, изготвено през 2013-2014 г.

 

От Световната здравна организация посочват, че около 780 млн. души в света желаят да откажат тютюнопушенето, но само 30% от тях имат достъп до методите, които могат да им помогнат да преодолеят физическата и психическата зависимост от тютюна.

 

Стресът от социално-икономическите трудности на пандемията от ковид-19 допълнително затруднява преодоляването на тютюневата зависимост.

 

В помощ на хората, желаещи да спрат цигарите, са безплатните мобилни приложения и практични насоки за ограничаване на пушенето, разработени от СЗО. При пушачите рискът от тежко боледуване и смърт от ковид-19 е до 40-50% по-висок.

 

Електронните цигари се популяризират като помощно средство за спиране на тютюн все по-често, като в света около 39% от мъжете и 9% от жените употребяват тютюн.

 

От СЗО обаче предупреждават, че научните доказателства за електронните цигари като помощно средство за отказване са неубедителни и преминаването от конвенционални тютюневи изделия към електронни цигари не води до отказ.

 

„Електронните цигари генерират токсични химикали, които са вредни за здравето, и могат да предизвикат сърдечносъдови и белодробни заболявания“, посочва в своето изявление по повод Световния ден без тютюн генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

 

Министерството на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за безплатно консултиранe и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции. Повече информация желаещите могат да получат от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.